FAQs Verbruik

Hoe werkt energiedelen?

Wat is energiedelen?

Energiedelen betekent dat je de overtollige energie van je zonnepanelen weggeeft of verkoopt aan een andere gebruiker. Dit kan over heel Vlaanderen zijn: in je buurt, aan een familielid of in een appartementsgebouw. Er zijn echter enkele voorwaarden: beide partijen moeten een digitale meter hebben, en de injectie en afname moeten binnen hetzelfde kwartier gebeuren. Zonder batterij kan je opgewekte stroom niet worden vastgehouden en moet deze dus onmiddellijk verbruikt worden.


Kosten en voordelen

Bij energiedelen is er altijd iemand die energie opwekt en iemand die afneemt. De opwekker bepaalt de prijs of de twee partijen komen een prijs overeen. Hoewel de ontvanger de energie zelf gratis kan krijgen, blijven de kosten voor het gebruik van het distributienet bestaan. Het grote voordeel van energiedelen is dat je zekerheid hebt over de vaste prijs die je samen hebt afgesproken.


Sociale en ecologische impact

Energiedelen kan een sociale meerwaarde hebben, maar de echte meerwaarde begint bij het installeren van zonnepanelen zelf. Door massaal zonnepanelen te plaatsen, creƫren we een groot aanbod van hernieuwbare energie dat anderen tegen een lage prijs kunnen afnemen. Als je wilt bijdragen aan de sociale impact, kan het effectiever zijn om te investeren in energiecoƶperaties die schaalvoordelen kunnen realiseren.


Toepassingen met duidelijke meerwaarde

Bij appartementsgebouwen heeft energiedelen een duidelijke meerwaarde, omdat het administratief moeilijk is om daar zonnepanelen te plaatsen en de opbrengsten eerlijk te verdelen. Energiedelen biedt hier een oplossing. Ook voor mensen met een tweede verblijf kan energiedelen voordelig zijn, omdat ze dan aan energiedelen met zichzelf kunnen doen.


Kosten

De reden waarom energieleveranciers deze administratieve kosten aanrekenen, is omdat je als afnemer minder stroom zult afnemen wanneer je energie deelt. De energiecomponent van je factuur valt weg, maar de andere vaste kosten voor de leverancier blijven hetzelfde. Als de persoon die de energie opwekt plots geen overschot meer heeft om aan jou te leveren, moet de leverancier onmiddellijk bijspringen. Aan dat steeds paraat moeten staan, hangt ook een kost. Daarom rekent de energieleverancier een administratieve kost aan om dit te compenseren.

Alternatieven

Het beste alternatief voor energiedelen is om je zonne-energie eerst zelf maximaal te verbruiken en het resterende overschot te verkopen aan je energieleverancier tegen het injectietarief.

Een dynamisch energiecontract wordt ook gezien als een goed alternatief. Bij zo'n contract betaal je elk uur een andere, dynamische prijs voor je stroom. Dit geeft je een beter beeld van wanneer er een overschot aan zonne-energie op het net wordt gezet, zodat je je verbruik kunt sturen naar die goedkopere momenten. Dit werkt in essentie op dezelfde manier als energiedelen, maar is communicatief duidelijker.


 


Thank you for your feedback

Veelgestelde vragen startpagina